Så här inför det nya året och en tid när många tänker över sina levnadsvanor och funderar på att göra en förändring kring dessa, t ex komma igång med träningen, lägga om kosten, gå ned i vikt med mera, tänkte jag dela med mig lite av vad som är viktigt att ta med sig på vägen för att man lättare ska lyckas.
Man brukar säga att skapa en ny vana tar ca 90 dagar, en del säger 21 dagar, 61 dagar med mera, men av egen erfarenhet när jag själv skapat en ny vana och även när jag hjälpt andra så är det 90 dagar man ska ta med i sin planering.

Det är sex steg man går igenom, alla lika viktiga och det går tyvärr inte att hoppa över något av dem. Då faller allt och man får börja om från början, mindre roligt men självklart lärorikt om det skulle ske.

1. Förnekelse: Det första steget som hjälper dig att skapa en ny vana

Processen med att skapa en vana börjar med de första ledtrådarna vi får som viskar till oss i vårt öra. En svag nästan icke hörbar röst som säger till oss att vi har en ohälsosam eller negativ vana som behöver ersättas med en ny, hälsosam och positiv vana. Ibland kommer informationen från andra människor, andra gånger inser vi det själva.
Det gemensamma är det faktum att vi får en aning om att vi kan ha en vana värd att ändra på. Samtidigt kan vi också uppleva förnekelse eller motstånd. Vi letar efter skäl till att behålla en vana eller avfärdar argumenten för förändringen. Människor gillar att behålla allt som det är och tanken på stor förändring gör oss inte alltför exalterade till en början.

2. Begrundande

Det här är det längsta skedet i processen. Det kan vara i månader, år eller till och med en livstid. Det är det ögonblick du inser att du har en dålig vana, att den påverkar dig och att det är bäst att lämna den och skapa en ny.
Det här är också stadiet där du bestämmer dig och så småningom vidta åtgärder för att uppnå förändringen. Det råder inte längre någon förnekelse när det gäller den dåliga vanan. Det kan emellertid råda brist på motivation eller finnas svårigheter att hitta rätt väg mot förändring.

3. Förberedelse

Förberedelsestadiet är det stadiet där vi börjar göra en riktig ansträngning för att förändras. Det är när vi försöker och försöker igen, även om vi fortsätter att misslyckas.
I detta skede upptäcker vi hur svårt det verkligen är att ändra en vana, byta en gammal mot en ny. Vi är dock fortfarande medvetna om att vi behöver ändra den. Vi börjar identifiera de viktigaste hindren som vi måste ta oss förbi för att förändras. Det är ett nödvändigt steg som representerar framsteg.

4. Insikt är ett viktigt steg för att skapa en vana

I detta skede har vi etablerat medvetna och kontinuerliga ansträngningar för att skapa en vana. Vi planerar en strategi för att uppnå vårt mål, ofta med hjälp av andra människors råd eller samlad information. Vi har uppnått märkbara prestationer, även om de kanske inte visar på en radikal förändring.
Många gånger misslyckas insiktsstadiet eftersom vi inte utför de andra stegen. Vissa människor vill lyckas på en gång, men det brukar inte hända. I vilket fall som helst kan vi se observerbara och tydliga framsteg i detta skede.

5. Underhålla den nya vanan

Som namnet antyder är detta stadiet där vi behåller våra nya beteenden. Vi har skapat ny vana. Nu måste vi få den att vara och integrera den i våra liv. I detta skede råder det större övertygelse och självförtroende.
För att upprätthålla den nya vanan måste vi dock förvärva fler nya vanor. Till exempel, om målet var att sluta röka, skulle en ny vana med fysisk aktivitet vara perfekt. Det är också mycket viktigt att vara motiverad och belöna dig själv ofta för dina prestationer.

6. Återfall

Återfall är mycket normalt i förändringsprocessen. Det mänskliga sinnet är inte linjärt. Men ett återfall betyder inte att du måste gå tillbaka ända till början.
Om du får ett återfall bör du gå tillbaka till förberedelsestadiet av processen. Det är också viktigt att inte bli förvirrad. Istället borde du vara motiverad och inte låta tvivel ta över. Det är alltid bra att undersöka vad som ledde till återfallet och identifiera riskfaktorerna.
Att ändra en vana och skapa en ny är inte lätt. Men när du gör det ökar du din självkänsla och känner dig mer optimistisk och säker på vad du kan göra. Dessutom förbättrar du också livskvaliteten och eliminerar potentiellt skadliga faktorer.

Det är de sex stegen man går igenom för att skapa en ny vana som ersätter en tidigare som man ansåg inte var hälsosam eller positiv. Viktigt att ta med sig på vägen är att de gamla vanorna alltid ligger kvar och lurar i vårt undermedvetna. Hamnar vi en situation med mycket stress, eller blir sjuka är det lätt att hjärnan styr oss tillbaka till den gamla vanan då den sitter djupare rotad en den nya oftast gör, beroende på hur länge man levt med den nya vanan så klart.
Som ett exempel är en person som tidigare rökt och sedan slutat, skapat en ny vana i vuxen ålder utan att röka. Skulle den personen utsättas för hög stress under en period, t ex förlora arbete med mera eller drabbas av sorg, någon nära går bort finns risken att hjärnan styr om för att vi ska ”överleva” och vi återgår då till en äldre mer rotad vana för att det underlättar för hjärnan.
Det viktiga är då att vi har verktygen för att antingen stoppa tillbakagången eller styra tillbaka till den vanan vi faktiskt vill leva med, den positiva och hälsosamma.
Vilka verktygen är lär man sig på vägen när man skapar den nya vanan, alla har olika från person till person.

Ska du skapa en ny vana 2024? Hoppas att du med detta fått med dig lite om hur du ska lyckas nå ditt mål,

Vill du bolla tankar, funderar eller ha konkret hjälp finns jag ett mail, sms eller samtal bort.

//Magnus